دانشنامه سنگ های ساختمانی

روش های استخراج سنگ ساختمانی

استخراج سنگهای ساختمانی و انواع روش های آن (قسمت اول)

بر اساس رتبه بندی جهانی از نظر ذخایر سنگهای ساختمانی کشور ایران دارای رتبه چهارم می باشد. ولی به دلیل ضعف فنی در فرآوری سنگ ساختمانی تزئینی، نتوانسته سهم مناسبی از بازار صادرات را کسب کند.

کشورهایی که در بازارهای جهانی از سهم عمده ای بهره مند هستند، در استخراج از تکنولوژی بالایی برخوردار میباشند. یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در بازدهی اقتصادی سنگ های تزئینی، روش ها و تکنولوژی استخراج است.

پارامترهای مهمی در انتخاب روش مناسب برای استخراج سنگهای ساختمانی وجود دارد. از جمله: شناخت نوع سنگ قابل برش و خواص فیزیکی و مکانیکی آن.

یکی از ابزار های مهم مورد استفاده در این راستا، سیم برش است. استفاده از این تکنولوژی در اکثر معادن جهان توسعه پیدا کرده و امتیازات ویژه ای نسبت به دیگر تکنیک های برش دارد.

امروزه با توجه به قانون منع استفاده از مواد ناریه، روش های رایج استخراج سنگ طبیعی در ایران، سیم برش الماسه و مواد شیمیایی منبسط شونده هستند.

در این مقاله سعی کردیم روش های مختلف استخراج سنگ طبیعی را معرفی کنیم.

استخراج سنگ های ساختمانی

با توجه به پیشرفت روزافزون صنعت و معدن و اهمیت بالای آن، امروزه بسیاری از معادن با ارزش ایران به روش روباز استخراج می شوند.

ایران تنوع چشمگیری از سنگ نما تزیینی مختلف را در خود جای داده است. ولی متأسفانه سهم چندانی از بازارهای جهانی را کسب نکرده است.

گرچه عوامل متعددی در این عدم موفقیت سهیم هستند ولی روش های نامناسب تولید، استخراج و فرآوری باعث شده تا نتوان از پتانسیل های معدنی ایران استفاده بهینه نمود. به ویژه برای سنگ های سخت مانند گرانیت، … .

استخراج سنگ ساختمانی

روش های متعدد و متنوعی برای استخراج سنگ های ساختمانی وجود دارد. مانند استفاده از مواد منفجره، برش با جت آب، لیزر، شعله و… .

اما این روش ها به دلایلی از قبیل هزینه تمام شده بالا، محدودیت تجهیزات، مطالعاتی بودن روش و پایین آوردن کیفیت قواره، کاربرد زیادی در استخراج سنگهای طبیعی ندارند.

چند اصطلاح رایج در سنگ های ساختمانی

کوپ: قطعه ای از سنگ که معمولا بیش از چند تن است و گاهی تا ۲۰ تن هم می رسد. کمترین وزن کوپ، به بازار و نوع سنگ بستگی دارد. مثلا در مورد مرمر به قطعات در حدود ۵۰۰ کیلوگرم نیز کوپ گویند.

قواره: به قطعاتی از سنگ ساختمانی که تقریبا به شکل مکعب مستطیل باشد قواره می گویند. وزن قواره معمولا بیش از۱۰ تن است.

پلاک: صفحاتی از سنگ ساختمانی که در کارخانجات سنگبری از قواره یا کوپ تهیه می شوند و پس از ساب و صیقل به قطعات مورد نظر تقسیم می شوند.

سنگ لاشه: سنگ ساختمانی که ضمن استخراج سنگ قواره یا کوپ بدست می آید. و معمولا شکل هندسی خاصی ندارد و عمدتا به عنوان باطله از معدن (mine) خارج می شود.

سنگ گلدانی: به سنگهای لاشه قابل استفاده جهت تهیه اشیای زینتی گفته می شود. در معادن مرمر به سنگهای کمتر از۵۰۰ کیلوگرم سنگهای گلدانی گویند.

انواع روش استخراج سنگ ساختمانی

خصوصیات سنگ برای استخراج

برای استخراج سنگهای ساختمانی با روشهای مکانیزه، سنگ مورد نظر بایستی دارای شرایط ذیل باشد:

  • لتراسیون (تجزیه و هوازدگی) در سنگ صورت نگرفته باشد.
  • فاقد درز، شکاف و لایه بندی ظریف باشد.
  • فاقد شیستوزیته (لایه بندی نازک یا تورق) باشد.
  • قابلیت برش، ساب و صیقل را داشته باشد.
  • سختی قابل قبول داشته باشد.
  • شرایط استخراج مناسب به منظور استفاده از روش های مکانیزه فراهم باشد.
  • ذخیره کافی داشته و اقتصادی باشد.

عوامل موثر در انتخاب روش بهینه استخراج

  • ویژگی های زمین شناسی
  • زیرساخت های اقتصادی منطقه
  • میزان ذخیره
  • ترکیب روش‌ها: ممکن است در یک معدن با توجه به توپوگرافی و نوع ماده معدنی و عوامل دیگر استفاده از یک یا دو روش به طور همزمان اقتصادی تر و مناسب تر باشد.
  • امکان استفاده از باطله: با توجه به این که امروزه می توان از باطله های تولید شده در معادن در صورتی که کیفیت مناسب داشته باشند برای ساخت مصنوعات سنگی استفاده کرد. مثلا در روش حرارتی باطله تولید شده کیفیت خیلی پایینی دارد و قابل استفاده نمی باشد.
  • قوانین و مقرارت کشوری
  • مرغوبیت و یا نادر بودن سنگ ساختمانی
  • توجیه پذیری اقتصادی
  • نوع مصرف

در ادامه این مقاله از ملت سنگ هریک از روش های استخراج سنگ طبیعی را توضیح داده ایم.

سوالات متداول

نوع روش استخراج سنگ ساختمانی بر روی قیمت نهایی سنگ تاثیر میگذارد؟

بله. نوع روش استخراج سنگ طبیعی تاثیر مستقیمی بر روی قیمت نهایی سنگ دارد.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.